Sprejemanje naglušnosti

Sprejemanje naglušnosti

Na žalost je v sedanjem času, ko so na voljo številni pripomočki, ki ljudem pomagajo na raznovrstnih področjih do normalnega funkcioniranja in vključitvi v družbo, pri priznavanju in sprejemanju naglušnosti še precej zadržkov. Največ zaradi predsodkov in nepoznavanja. Nekaj stopenj sprejemanja je opisanih v nadaljevanju. Če imate težave s sluhom tudi sami ali morda vaši svojci, preverite, na kateri stopnji se nahajate.

1. Zanikanje.

Opazili ste, da imate pri komunikaciji in poslušanju zvokov težave. Morda krivite sogovornike, da ne govorijo dovolj jasno. Pritožujete se, da v hrupu ne sledite več sogovorniku. Tudi televizor nastavljate bolj na glas in se čudite, kako ga ostali družinski člani lahko dobro slišijo in razumejo tudi na nižji glasnosti.

Tako lahko minevajo leta. In leta. Vse pogosteje nastajajo nesporazumi v komunikaciji, ki že lahko resno vplivajo na vaše življenje (umik, osama, depresija, …). Zgodi se, da občasno pomislite na slušni aparat, ali pa vam ga celo predlagajo svojci. Predlog gladko zavrnete. Še vedno ste prepričani, da težava ni na vaši strani, ali pa da je nepomembna. Glede slušnih aparatov ne kažete zanimanja za rešitve, ki so na voljo. Zdi se vam, da so slušni aparati veliki in neestetski, glede zvoka pa, da piskajo in šumijo. Iščete vse mogoče izgovore. Naj vam že sedaj povemo, da se motite in ne ravnate prav. Ušesa niso le za okras. Nudijo nam nekaj kar je neprecenljivo: so most do ljudi, informacij, znanja, … Omogočajo nam komunikacijo! Če želimo, da dobro slišimo, ušesa pač včasih potrebujejo nekoliko pomoči.

2. Priznanje.

Po daljšem odlašanju, umikanju iz družbe in vse večjih nesporazumih zaradi motene komunikacije počasi prihajate do spoznanja, da vendarle za težave niso krivi drugi. Opazite, da v istih situacijah ostali nimajo večjih težav s poslušanjem in razumevanjem govora. Potiho si že priznate, da z vašim sluhom ni več tako, kot je bilo. Še vedno iščete izgovore in si ne omislite slušnega pripomočka. Predsodki so še premočni, ali pa se izgovarjate, da bi za pregled pri specialistu otorinolaringologije morali dolgo čakati. In tako lahko minejo nadaljnja leta. Živite v zavedanju, da s sluhom ni vse v najlepšem redu, a ničesar ne storite, da bi si olajšali težave, ki pa so vse večje.

3. Odločanje.

Spogledujete se z mislijo, da bi poizkusili slušni aparat. Niste prepričani, če so potrebni in če bodo nudili ustrezno pomoč. Najboljša pot je, da se naročite pri zdravniku specialistu otorinolaringologije. Pri njemu boste opravili vse potrebne preiskave, ki bodo nedvoumno pokazale, katera rešitev za vaše težave je prava. Če je to slušni aparat, boste prejeli Naročilnico za testiranje slušnih aparatov. Izbira slušnega centra, kjer boste testirali slušne aparate je prepuščena vam. Če se vam zdi enostavnejše, da bi prvo praktično informacijo o slušnih aparatih pridobili kar v slušnem centru, vam v AUDIO BM lahko pomagamo zelo praktično. Omogočamo vam brezplačno informativno testiranje sluha. Na podlagi natančnih rezultatov vam z najsodobnejšo računalniško tehnologijo takoj nastavimo slušne aparate za preizkus. Tako se lahko sami prepričate, kako se sliši s slušnimi aparati in kaj omogočajo. Ker so vsa ušesa različna, se vsakemu posvetimo z vso skrbnostjo. Prav vsaka rešitev je unikatna. Prvo poslušanje s slušnimi aparati je za marsikoga zelo čustveno doživetje. Ponovno slišijo – tudi tisto, kar so že zdavnaj pozabili. Vse to slušni akustik upošteva pri osebni nastavitvi slušnih aparatov, tako, da tudi privajanje na zvoke poteka osebno prilagojeno, prijetno in različno hitro. Računalniška prilagoditev slušnega aparata namreč natančno upošteva stopnjo in vrsto okvare sluha, trajanje naglušnosti, ter tudi slušna okolja, v katerih se uporabnik pretežno nahaja. Vse to so podrobnosti, ki vplivajo na to, kako bo slušni akustik prilagodil delovanje slušnega aparata. Prav tako je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so slušne zmožnosti različne in vsem slušni aparat ne pomaga enako. Rezultat je na primer odvisen tudi od trajanja naglušnosti in koliko je posameznik že pozabil na poslušanje govora in zvokov iz okolja. Privajanje na slušni aparat je pri nas v AUDIO BM zelo pomemben proces, ki ga skrbno spremljamo in vam pomagamo. Skupaj z akustikom za slušne aparate se stranka odloča o nadaljnjih korakih. V kolikor se stranka odloči, da želi pridobiti slušni aparat se v vsakem primeru naroči na pregled pri zdravniku specialistu otorinolaringologu.
Če gre za prvi slušni aparat, samoplačniški nakup ni mogoč, saj je pred pridobitvijo potrebna ustrezna ORL obravnava. Naročite se na ORL pregled.

4. Pridobitev in uporaba.

Postopek pridobitve slušnega aparata je po korakih podrobno opisan na tej strani. Naj dodamo, da po pridobitvi slušnega aparata AUDIO BM slušni centri ostajamo vaš partner v skrbi za boljši sluh. Zagotavljamo vam brezplačne kontrole slušnih aparatov in tudi brezplačne prilagoditve, če so potrebne. Seveda so vam vedno na voljo tudi kakovostne baterije in izdelki za nego in vzdrževanje čistoče.

5. Zadovoljstvo.

V primeru, da slušni aparat že imate, se ozrite nazaj. Priznali boste, da sta bila najtežja koraka PRIZNANJE in ODLOČITEV. Privajanje na nove zvoke vam je morda vzelo kar nekaj časa, a izplačalo se je. Ponovno lahko na primer komunicirate in se družite s prijatelji. Vredno je bilo truda, kajne? Preberite izjave naših strank.

Kdor še vedno okleva naj se osvobodi predsodkov in se odloči za obisk pri zdravniku specialistu otorinolaringologu, ali pa obišče AUDIO BM slušni center, da pridobi več informacij in praktično preizkusi poslušanje s slušnimi aparati