Tinitus

Tinitus

Kaj je tinitus?

Izraz tinitus izvira iz latinske besede za zvonjenje. Šumenje v ušesih ali tinitus je zvok, ki ga slišimo brez zunanje zvočne stimulacije. Osebe s tinitusom ta zvok pogosto opišejo kot zvonjenje, šumenje, brenčanje, pojavljanje pulzirajočih glasov in podobno. Šumenje v ušesih se lahko pojavi pri osebah z okvaro sluha, lahko pa so vzroki tudi druga bolezenska stanja. Pomembno je, da pri stalnem šumenju v ušesih obiščete zdravnika, da preveri možne vzroke. V AUDIO BM slušnih centrih vam nudimo celovite rešitve. Tako je tudi na področju tinitusa, zato v redni ponudbi zagotavljamo svetovanje in tehnične rešitve za osebe, ki imajo tinitus.

Zvok valov in morja zelo pozitivno vpliva na tinitus.

Obstaja veliko načinov, da prevzamemo nadzor nad tinitusom in zmanjšamo vpliv na naše življenje. Vaš specialist ORL in slušni akustik lahko strokovno pomagata ponovno prevzeti nadzor in upravljanje s simptomi. Izobraževanje in svetovanje skupaj z zvočno terapijo je lahko učinkovita kombinacija.

Pripomočki, ki jih nudimo so del celostne obravnave pri težavah s tinitusom ali tudi nespečnosti. Na splošno velja, da naj se osebe, ki trpijo zaradi omenjenih težav izogibajo tišini. Če je prisotna naglušnost je lahko rešitev že preprosta uporaba slušnih aparatov. Ker so zvoki okoli osebe ojačani se tinitus dojema bolj v ozadju in je zato manj nadležen. Določeni slušni aparati imajo tudi posebne tinitus maskerje. Z različnimi zvoki, ki jih ustvarja slušni aparat, se obogati zvočno okolje – kar je v veliko pomoč pri preusmerjanju pozornosti s tinitusa.

Katerikoli slušni aparat se pred spanjem odloži. Takrat si lahko pomagate s sistemom za zvočno terapijo, ki vas bo s posebno prilagojenimi zvoki prijetno sprostil in zazibal v globok spanec. Uporabnik se lažje umiri, sprosti in potone v sproščujoč, trden spanec. Preko vzglavnika z vgrajenim zvočnikom bo poslušanje sproščujočih zvokov še posebno udobno in prijetno.

Na svetu obstaja več pristopov pri reševanju težav, ki jih prinaša tinitus. Cilj je, da negativne emocije in vznemirjenost, ki jo povzroča tinitus spremenimo tako, da ima oseba do tinitusa pozitivnejši odnos, ter da zanjo postane ta zvok nepomemben. Ko to dosežemo, se zaznavanje tinitusa drastično zmanjša tudi na zavestni stopnji.

Pri TRT terapiji (Angl: Tinnitus Retraining Theraphy) gre za kombinacijo svetovanja in uporabe zvočne terapije s slušnimi aparati ali s sistemi za zvočno terapijo, da zvok tinitusa postane manj opazen in manj moteč. Večina oseb se nauči, kako se izogniti razmišljanju o tinitusu in kako se ga navaditi. Seveda je za to potreben čas. Ob doslednem upoštevanju smernic terapije je uspeh okoli 90%.

Če imate težave s tinitusom se najprej posvetujte s svojim specialistom ORL. Raznovrstne rešitve vam bomo z veseljem predstavili in prilagodili slušni akustiki v AUDIO BM slušnih centrih, kjer boste primerne rešitve lahko tudi kupili ali v  primeru slušnih aparatov pridobili tudi preko naročilnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.